cestopisy z putování po Čechách a po Evropě

Po stopě Karla Maye

10.02.2013 13:00
Další výstava z cyklu Monarchie, tentokráte v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur na Betlémském náměstí v Praze.

Jelikož se jedná o mou první návštěvu tohoto muzea, začínáme na doporučení personálu od nejvyššího patra - tedy na druhé straně zeměkoule v Austrálii a Oceánii. Můžeme si zde prohlédnout více než 6 000 sbírkových předmětů, dozvědět se něco o životě původních obyvatel a zasnít se, jaká by tam byla nádherná dovolená..=)

V mezipatře si můžeme přečíst o životě a díle Vojty Náprstka, jehož jméno muzeum nese. V prvním patře už nás vítají eskymáci, indiáni a další původní obyvatelé Ameriky. Některé vystavené oblečení mi nahání trochu husí kůži, nevim, nevim, jestli by mě někdo dostal do pláštěnky z tuleních střev... =)

V přízemí se konečně ocitáme na výstavě Po stopě Karla Maye, kde nás vítá nápis "Na vlastní nebezpečí"..=) Na zadní straně dveří si přečteme návod na prohlídku výstavy a může se vydat do světa Mayových hrdinů, nejen statečných indiánů, zálesáků a beduínů, ale i prohnaných zloduchů, otrokářů a vrahů. Můžeme si prohlédnout nejen doprovodné předměty, přečíst si úryvky z knih, ale i si zahrát na stopaře, vytvořit si své indiánské jméno a nebo se vyzkoušet v testu o znalostech Mayových knih. Samozřejmě nesmím zapomenout na slavné pušky Vinnetoua a Old Shatterhanda a jedinečnou kulku Kary ben Nemsího.

Perfektně vytvořená výstava otevřená k několikánásobnému výročí - uplynulo 100 let od smtri Karla Maye, 170 let od jeho narození a 50 let od natočení Pokladu na Stříbrném jezeře. Kdo četl knihy bude nadšený, kdo nečetl bude okouzlený a děti se určitě také nebudou nudit. =)

Výstavu, vlastně návštěvu celého muzea, doporučuje..

    "Láskyplně letící medvěd"

 

 

www.nm.cz/Naprstkovo-muzeum/Pripravujeme-NpM/Po-stope-Karla-Maye.html  - stránky výstavy Po stopě Karla Maye

www.nm.cz/Hlavni-strana/Navstivte-nas/Naprstkovo-muzeum-asijskych-africkych-a-americkych-kultur.html - stránky Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur

monarchie.nm.cz/ - výstavní cyklus Monarchie

 

 

 

 

 

© 2009 - 2016 Světy bez hranic

Vytvořte si web zdarma!Webnode