cestopisy z putování po Čechách a po Evropě

Sportsmeni na Vítkově

16.09.2012 15:00

Národní muzeum zahájilo výstavní cyklus Monarchie, nebo-li jak se žilo za císaře pána. První výstavou, která celý cyklus v červnu tohoto roku odstartovala, byly Kouzelné hrací strojky v Českém muzeu hudby. Od 7. září se k ní přidala druhá výstava, nazvaná Sportsmeni v zemích českých, kterou hostí Národní památník na Vítkově. V následujících měsících se k nim přidají ještě další výstavy z tohoto cyklu, které návštěvníkům mají přiblížit život na přelomu 19. a 20. století.

O výstavě jsem se dozvěděla ze serveru Novinky.cz, a nejen že se mi líbila náplň výstavy, ale především místo konání. Památník na Vítkově, a vlastně celý Vítkov, mám ráda, působí klidnou atmosférou a nabízí nádherný pohled na Prahu. Takový neokoukaný a netradiční. Přesto, že už jsem Vítkov navštívila mnohokrát, uvnitř památníku jsem nikdy nebyla.

Památník byl postaven v letech 1929-1933, podle návrhu Jana Zázvorky, a měl být uctěním památky československých legionářů. Po roce 1948 byl památník využíván k propagaci komunistické moci a byli zde pohřbíváni významní představitelé komunististických stran. V roce 1953 zde bylo dokonce otevřeno mauzoleum Klementa Gottwalda. Roku 1962 bylo mauzoleum zrušeno a Gottwaldovo tělo zpopelněno. Po Sametové revoluci byly ostatky komunistických představitelů odvezeny.

V nedávné době byl památník nově zrekonstruován a nyní nabízí stálou expozici Křižovatky české a československé státnosti, která zachycuje významné milníky 20. století (vznik ČSR 1918, Mnichov 1938, obnovení Československa 1945 a převrat 1948, československá federace 1968, pád komunismu 1989 a vznik ČR 1993). Expozice se nachází v jedné místnosti a nabízí popis významných událostí, dobové předměty, zaměřuje se na některé významné osobnosti a je doplněna kroji a uniformami a interaktivními panely.

Druhou stálou výstavou v Památníku na Vítkově je Laboratoř moci ukrytá v jeho podzemí. Tyto podzemní prostory byly vybudovány v 50. letech 20. století pro péči o mumifikované tělo Klementa Gottwalda.

Ještě předtím, než jsme se vydali na prohlídku těchto výstav, prohlédli jsme si část, v níž jsou uloženy ostatky neznámého vojína. Jedná se o poctu všem vojákům, kteří padli při obraně vlasti, a které se nepodařilo identifikovat. Vstup do těchto prostor je zdarma.

Vstupné se platí do prostorů s výstavami a na vyhlídku. Když už jsme taky, zakupujeme vstupné pro celý objekt, pro dospělého 110 Kč, pro studenty 60 Kč. Jinak je možné jít pouze na vyhlídku (80Kč/50Kč) nebo pouze na prohlídku expozic (60Kč/30Kč). Památník je otevřen od středy do neděle od 10:00 do 18:00.

Nejprve vyrazíme po schodech nahoru na vyhlídku. Cestou procházíme přes trojlodní Slavnostní síň, která byla vybudována za účelem konání významných státnických aktů (volba prezidenta). Nachází se v ní mimo jiné socha letícího okřídleného Génia, gobelín se státním znakem a v současné době si zde můžeme prohlédnout fotografie ze stavby jezdecké sochy Jana Žižky, která byla odhalena roku 1950.

Hned v sousedství Slavnostní síně se nachází Prezidentský salonek s kazetovým stropem, nádhernou parketovou podlahou a elektrickým krbem.

Sejdeme po schodišti k výtahu, jímž nás pani vyveze na vyhlídku ze střechy Památníku. Máme štěstí, dnes je opravdu nádherně, díky čemuž se nám naskýtají jedinečné výhledy. Škoda jen, že zde nejsou nějaké panoramatické tabule, takhle se jen můžeme dohadovat, co všechno vidíme. Samozřejmostí je Pražský hrad, Malá Strana, Petřín, Žižkov a Karlín, navíc ale vidíme Vyšehrad, Vítězné náměstí v Dejvicích, Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží, Florenc, Ohradu, navíc i Milešovku! =) Nějak se nemůžu vynadívat, Praha je prostě nádherná.

Sestoupíme po schodech zpět dolů a konečně se vydáváme na výše zmiňované výstavy, nejprve na Křižovatky české a československé státnosti a následně konečně i na Sportsmeny v zemích českých. Tato výstava nabízí informace o počátcích různých sportů jako cyklistika, fotbal, veslování, bruslení,... Dále nabízí i několik dobových předmětů a je možnost si vyzkoušet tehdejší oblečení pro různé sporty v dámské i pánské variantě. =)

Rozhodně doporučuji všem navštívit tyto výstavy a hlavně samotné prostory památníku a vyhlídku. Musím říct, že mě interiér mile překvapil, je to opravdu nádhera, o vyhlídce ani nemluvě.. =)

Odkazy:

https://www.nm.cz/Hlavni-strana/Navstivte-nas/Narodni-pamatnik-na-Vitkove.html  - stránky Národního památníku na Vítkově

https://www.nm.cz/Hlavni-strana/Novinky/Narodni-muzeum-pripravuje-vystavni-cyklus-Monarchie.html  - Národní muzeum, Cyklus Monarchie

https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_pam%C3%A1tn%C3%ADk_na_V%C3%ADtkov%C4%9B  - Památník na Vítkově, Wikipedie

https://www.praguecityline.cz/pamatky/narodni-pamatnik-na-vitkove-rozcestnik  - Národní památník na Vítkově, Prague city line

 

 

© 2009 - 2016 Světy bez hranic

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode