cestopisy z putování po Čechách a po Evropě

Zoologická zahrada Praha

08.10.2011 19:09

Díky projektu do školy je nezbytné, abych tento víkend navštívila pražskou zoo. Nejprve se potřebuji podívat na cyklostezku vedoucí podél řeky. Překvapuje mě, v jak dobrém je stavu, a jak je procházka po ní příjemná. Až téměř u přívozu se po pravé straně objeví jakási ošklivá plechová zeď.

Nicméně teď už k samotné zoo. Vstup pro studenty je za 100 Kč. Hned pro začátek si zapomenu vzít plánek. No nic, ještě že jsou všude mapky. Rozhoduji se kterým směrem a nakonec volím cestu nejvíc vpravo, která mírně stoupá vzhůru k Indonéské džungli. Parádní pavilon, který člověka zavede do tropického deštného pralesa a kde jedinou bariéru mezi návštěvníkem a zvířaty tvoří vodní příkop. Je možné tu pozorovat orangutany, gibony, makaky, varany, ptáky,.. Odtud okolo ledních medvědů (kteří jsou ale někde schovaní) k pavilonu Afrika zblízka. Ten nabízí možnost prohlídnout si život malých a středních živočichů Afriky. Další významná zastávka se nachází za současným staveništěm, které v budoucnu nabídne nový domov slonům a hrochům. Tou je samozřejmě Africký dům a savana. Velice příjemně na mě působí velký výběh zvaný Africká savana - pro zebry, žirafy a antilopy. Hned v sousedství se nachází bydliště roztomilých surikat. U hyen odbočuji na vnitřní okruh a směrem k rozhledně (vstup na ní za 20 Kč). Cestou míjím zubry, soby a losy, na rozhlednu nelezu, krásný výhled je i zdola. Pokračuji tedy okolo bizonů, velbloudů a koně převalského. Tady na rozcestí se nachází voliéra papoušků, která je volně přístupná a papoušci jsou pěkně oprsklí. Málokdo odejde bez fotky papouška na hlavě. =) Tím uzavírám svůj vnitřní okruh a pokračuji okolo sov a tygrů k jelenům a Gočárovým domkům. Ty na mě hodně zapůsobí, v jednom se nachází výstava právě o Gočárovi a těchto domcích a v druhém je krásná restaurace. Paráda! =) Blízko řeky se rozprostírají ptačí mokřady a jsou úžasné. Člověk se opět ocitá přímo mezi ptáky, taky jsem dostala jeden klovanec. =) Následuje pavilon kočkovitých šelem spolu s teráriem. Rozhodně nesmím minout pavilon goril, Richard je vážně boží.. =) U lanovky pak samozřejmě pavilon velkých želv a sečuán s dikobrazem. Porůznu proběhnu vodní svět a opičí ostrovy a nakouknu do pavilonu gaviálů s pěknou řádkou zubů. U vstupu jsou pak asi dva nejoblíbenější pavilony tučňáků a lachtanů, kteří skotačí ve vodě. Nějak jsem minula pavilon velkých savců, a tak se k němu okolo klecí papoušků pomalu vracím. Sloni vypadají jako by tancovali do neslyšného rytmu a hroši se koupou a dovádí ve vodě dole v pavilonu. Už je ale opravdu čas dnešní prohlídku ukončit, a tak okolo dalších ptačích voliér k hlavnímu východu.

Musím říct, že mě Pražská zoo mile překvapila. Je čím dál tím lepší a jako odpolední procházka to bylo báječné. Takže vřele doporučuji! =)

 

Odkazy: https://www.zoopraha.cz/cs

© 2009 - 2016 Světy bez hranic

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode